Ostkaka från Småland

25 Feb

Bostons matte har varit så snäll och delat med sig av ett äkta gammalt ostkakerecept som gått i arv i generationer i hennes familj. Det ska bli väldigt roligt att prova! Håll i er, här kommer det:

För 6 smålänningar.

4,7 liter gammaldags mjölk

3 dl grädde

1-2 msk ostlöpe

5 strukna msk vetemjöl

Mjölk & grädde värms till 30-35 grader. Mjölet vispas i och löpen tillsätts. Massan rörs tills man ser mjölken ”skära sig”.

Då låter man den stå tills det blir ostmassa och vassle. Man rör om blandningen några gånger så att vasslan skiljer sig från ostmassan.

Låt vasslan rinna av ordentligt genom att hälla den genom en handduk i en sil.

5 dl grädde

4 ägg

Socker efter behag

Skållad och hackad mandel ca 70 gram

2-3 rivna bittermandlar

Grädde och ägg jämte socker och mandel vispas  och slås över massan. Avsmaka smeten.

Häll i smord bröad aluminiumform och grädda i 175 grader tills den är vackert ljusbrun 1 – 1/2 timme. Rör inte formen under gräddningen!

Comments are closed.